Schimbarile climatice vs. lupta impotriva terorismului

earth-dayNu ca ar avea vreo legatura directa, dar nu pot sa nu remarc modul in care sunt gestionate cele doua realitati.

Vad cum se iau deciziile legate de cele doua subiecte si nu pot sa nu ma mir. Daca in cazul luptei contra terorismului mai toata Europa s-a grabit sa bombardeze gruparile cu pricina, in cazul schimbarilor climatice nu se grabeste nimeni. Ori, zic eu, ar trebui sa fie taman invers.

Ne confruntam cu o criza climatica majora, avem o idee clara a consecintelor si cu toate astea nu se grabeste nimeni sa implementeze macar masurile agreeate deja. Crazy!

Aparent guvernele sunt preocupate, iar ca dovada stau reuniunile la nivel inalt ce au avut si au loc (Climate Change Act 2008, Climate Conference 2015, etc.) si la care se iau decizii importante. Decizii se iau, se semneaza documente, se strang maini si se fac declaratii optimiste… cam atat insa. Din pacate masurile agreeate nu sunt puse in practica, din contra. In multe state dezvoltate care au semnat acorduri pentru reducerea poluarii se iau decizii total opuse. Se ofera granturi, reduceri de taxe, stimulente, pentru exploatari petroliere sau alte investitii “nesanatoase”. Guvernele par ca iau in joaca cele stabilite, ca si cum toate intalnirile oficiale ar fi fost simple pretexte de intalnire. Se mai vad, mai discuta despre familie si, inevitabil, despre vreme. Daca tot se discuta despre vreme, hai sa si semnam cateva tratate, asa, de ochii lumii L Cred ca ar fi cazul sa inceapa sa faca ceva!

Pe de alta parte, cand vorbim de razboi nu are nimeni nevoie de timp de gandire. Nu se stie exact cum se poate stopa terorismul, nu se stie exact ce consecinte vor fi in urma unui razboi, nu se stie exact cum vor reactiona unii sau altii, dar se stie foarte bine ca AVEM MULTE ARME. Si ele trebuiesc folosite. Cred ca asta e rationamentul politicienilor care se grabesc sa bombardeze/invadeze/mitralieze intr-o zona in care se intalnesc cel putin 3 entitati locale care se lupta deja intre ele. Nu vad cum cred politicienii occidentali ca vor eradica terorismul daca bombardeaza Siria?! Vor bombarda ulterior si Parisul?!

Statistic vorbind, nici o actiune militara impotriva terorismului nu a avut succesul scontat, nivelul terorismului crescand.

Imi doresc la fel de mult ca orice om normal sa nu mai exite acte de terorism, dar nu cred ca ele vor disparea in urma actiunilor militare.

Cred ca “serviciile inteligente” de care dispun statele dezvoltate pot obtine informatii utile legate de sursele de finantare si inarmare ale gruparilor teroriste si cred ca forta armata poate fi folosita pentru a-i impiedica sa se inarmeze si sa faca schimburi economice.

Cred ca majoritatea oamenilor se intreaba de unde au teroristii arme, de unde au bani sa le cumpere sau sa-si plateasca militarii.

Cum e posibil ca “serviciile inteligente” sa poata inchide un restaurant/club care nu foloseste un soft ilegal, dar nu e in stare sa-i prinda pe oamenii de afaceri teroristi?!

Coruptia face ca totul sa fie posibil.

Leave a Reply